diumenge, 9 de maig del 2010

EL FIL DE LA MEVA VIDA: LES COLPORTEURS

Hi ha vegades que un te la regla mental, que és queixa de tot, que si la feina, que si la pluja, que si l'avorriment... que no hi ha res que li agradi, de cine o teatre, que tot és un dejà vu, que li falten estimuls, i que malgrat no tenir cap excusa per ser menys feliç que sempre, l'astenia primaveral marca el pas de la seva vida amb el mateix ritme arrossegat d'un rellotge rovellat. D'aquesta manera, encara que no us ho creieu, vaig arribar diumenge passat, sense gaire energia ni gaire bon humor, a la carpa de la companyia francesa de LES COLPORTEURS que hi ha a la plaça Margarita Xirgu del Mercat de les Flors.

Segons el programa de mà, l'insitència i la intuició d'un amic, estavem davant aquella carpa de circ per conèixer la proposta sincera i poètica de l'Antoine Rigot, i la seva passió pel funambulisme i per la dansa. Ningú no ens imaginavem fins a quin punt ens impressionaria.

Vam entrar dins. Es va fer fosc. I quan es va tornar a fer la claror, la llum dels focus ens va posar l'ànima, el cor, l'estòmac, els peus, i fins i tot els collons damunt un fil d'acer de dotze milímetres; damunt aquest camí màgic impossible que tant bé coneix l'Antonie i la seva companyia. El mateix fil que tantes i tantes vegades ha estat utilitzat com a metàfora de la vida, i que el director d'aquesta companyia ha reinventat i convertit en un espectacle elegant, extremadament delicat, apassionat, i vigoròs, amb la lírica de la dansa i el tò nostalgic del circ a parts iguals, per fer-nos complices de la seva experiència de vida.

I és que Antoine Rigot i la seva companya sentimental, l'Agathe Olivier (la funambulista de les sabates de taló), van fundar la companyia LES COLPORTEURS l'any 1996. Amb el seu primer espectacle, FILAO, van assolir el reconeixement internacional, que malauradament es va interrompre quatre anys més tard, quan l'Antoine va patir un greu accident que el va allunyar forçosament de les pistes i del camí suspès sobre el que havia après ha volar després de molts anys d'entrenament, del que s'havia enamorat, i sense el que aparentment semblava que la seva existència no tingués sentit.

Afortunadament però, quan un descubreix que pot caminar, que pot volar, del cable i que pot somniar com es passeja damunt una ombra, enten que no hi ha res que el pugui aturar. No hi ha res impossible per difícil que sembli.

Així ho ha demostrat l'Antoine que amb aquest LE FIL SOUS LA NEIGE ha reemprès la seva activitat artística com a director escènic, creant un espectacle complert, emocionant, i admirable amb el seu equip de 7 funambulistes d'arreu del món fan d'aquesta disciplina un art que va més enllà del virtuosisme.


LE FIL SOUS LA NIEGE romandrà a la carpa de la Plaça Margarita Xirgu del Mercat de Les Flors de Barcelona fins el diumenge 23 de maig. Allà us esperen en Florent Blondeau, la Sanja Kosonen, l'Andreas Muntwyler, en Julien Posada, la Molly Saudek, l'Ulla Tikka, l'Agathe Olivier i el mateix Antoine Rigot, que ballaràn al ritme de les acrobàcies musicals també dels WILD MIMI ANTIGROOVE SYNDICATE, i no tinc cap dubte que us arrencaràn algunes llàgrimes d'emoció en posar la vostra vida sospesa damunt el fil, i recordar-nos que cal fer tots els equilibris que calguin per viure-la amb intensitat.


LE FIL SOUS LA NEIGE - LES COLPORTEURS
Open-Arts